Yeni İleri Taşımacılık Projesi ile İstanbul-Ankara Arası 5 Dakikaya inebilir!

by İletmen
2 dakika
Yeni İleri Taşımacılık Projesi ile İstanbul-Ankara Arası 5 Dakikaya inebilir!

Rus kökenli fizikçi ve girişimci Mikhail Kokorich tarafından İsviçre'de kurulan start-up Destinus, havayolu seyahatlerini en az 5 ila 10 kat hızlandıracak yeni hipersonik jet seyahati teknolojisi üzerinde çalışıyor. Şirketin ilk desteğini de aldığı belirtiliyor.

Avrupa'dan Avustralya'ya olan uçuşlar şu anda yaklaşık 20 saat sürüyor, ABD'den New York'a 8 saat, Kaliforniya'ya 15 saat sürüyor. Ancak bu start-up, Mach 5 ve üzeri hızlarda seyahat edebilen hidrojenle çalışan yeni nesil bir uçak prototipi üzerinde çalışıyor. Bu sayede Avustralya seyahatleri 4 saat, ABD seyahatleri ise yalnızca 90 dakika sürecek.

Türkiye'de de etkileri hissedilecek. Bu uçak sayesinde, İstanbul-Ankara ve İstanbul-İzmir arası seyahat süresi sadece 5-6 dakikaya düşebilir. Ancak normal bir uçak yolculuğundan bahsetmiyoruz. Çünkü bu hızlara ulaşmak için Dünya atmosferinin üst sınırı olan 50 km'nin üzerine çıkması gerekiyor. Zira sürtünme ancak o zaman minimuma inecektir.

Hipersonik uçak, kalkış ve inişlerde hidrojen yakıtlı hava soluyan turbojet motorlarını kullanacak. Hipersonik hızlara çıkması için ayrı bir ramjet roket motoru bulunacak. Ancak bir avantaj olarak atmosfere yalnızca ısı ve su buharı yayacağı söyleniyor.

Destinus'in ilk uçak prototipi 25 yolcuyu 7 bin 500 km'ye kadar taşıyabilecek. Şirketin gelecek planlarına baktığımızda, ulaşmak istediği hedefin 100 kişi kapasiteli bir yolcu uçağı olduğunu görüyoruz.

Şirket, 2021 yılından beri uçağın tasarım ve test sürecini sürdürüyor ve aldığı yatırımlar işleri hızlandırmaya yardımcı oluyor. Ancak kullanımda görebileceğimiz en erken tarih 2030'lara kadar uzanıyor ve mevcut uçak yolculuklarının yerini alması 2040'lara kadar sürebilir.

Benzer Gönderiler

İnşaat Sektöründe Devrim: HKCRC’nin “Rebar Tying Robot”u CES 2025'te Görücüye Çıktı

Teknolojinin her alanda etkisini artırdığı bir dönemde, inşaat sektörü de bu yeniliklerden nasibini alıyor. CES 2025’te tanıtılan ve büyük ilgi gören ürünlerden biri de HKCRC (Hong Kong Center for Construction Robotics) tarafından geliştirilen Rebar Tying Robot oldu.

İletmen İletmen
5 dakika

Yeni Nesil Ekran Kartlarına Devasa Zam!

Yeni nesil bir ekran kartı satın almayı planlıyorsanız, elinizi çabuk tutmanızda fayda var. Nvidia ve AMD'nin yeni nesil ekran kartları, ABD'de uygulanması planlanan yeni gümrük tarifeleri nedeniyle ciddi fiyat artışlarına uğrayabilir.

İletmen İletmen
35 dakika

Karanlıkta Elektrik Üretebilen Yeni Nesil Güneş Paneli: HHC Teknolojisi

Dünya genelinde enerji talebi artarken, sürdürülebilir ve verimli enerji çözümleri arayışı hızla devam ediyor. Bu alanda devrim niteliğindeki bir yenilik, Çinli bilim insanları tarafından geliştirilen Hermetik Hidrovoltaik Hücre (HHC) ile karşımıza çıkıyor.

İletmen İletmen
5 dakika

Huawei’nin HarmonyOS Hamlesi: Yeni Sürüm ve 100 Bin Uygulama Hedefiyle Büyük Atılım

ABD’nin uyguladığı ticaret kısıtlamaları ve teknoloji ambargoları, Huawei’yi ciddi bir stratejik dönüşüme zorladı. Bu zorlu süreçte kendi işletim sistemi olan HarmonyOS, şirketin küresel pazardaki rekabet gücünü artırmak için kilit bir rol oynuyor.

İletmen İletmen
6 dakika

Nvidia’nın Hopper ve Blackwell Çipleriyle Kazanma Serisi: Rekor Gelirlerle 2025’e Doğru

Teknoloji dünyasının parlayan yıldızı Nvidia, 2025 mali yılının üçüncü çeyrek sonuçlarıyla dikkatleri bir kez daha üzerine çekti. Şirket, 27 Ekim 2024'te sona eren üç aylık dönemde 35,1 milyar dolar gelir elde ederek rakiplerini kıskandıracak bir başarıya imza attı.

İletmen İletmen
5 dakika